A jégháló a kánikulában is megvédi az almatermést

A nagy hőség a gyümölcsösöket is megviseli. Az erős napsugárzás ugyanis könnyen megégeti az almák héját. Derecskén egy hálóval védik a termést, ami a jégtől is megóvja a fákat. A beruházás nem olcsó, de a szakemberek szerint néhány év alatt megtérül.A nagy hőségben az almafáknak is szüksége van a vízre. Derecske mellett öntözéssel próbálják biztosítani a folyamatos vízpótlást, a magas UV-sugárzástól pedig a jégháló is védi a fákat. A 80 hektáros almás felében húztak ki hálót.

 

jeghhalo.jpg
 A hőség ellen is véd

 

- Ilyenkor augusztusban nagyon nagy az UV-sugárzás, ami azt eredményezheti, hogy az almák megégnek a nap által. Előfordul, hogy ilyenkor a gyümölcs 45-50 fokra is fölmelegszik és egy perzselés keletkezik a héján. Ezt a perzselést tudja megakadályozni a jégháló – magyarázza Szabó Viktor, az Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A háló kihelyezése 3-5 millió forintba kerül hektáronként. A beruházás átlagosan 8 év alatt térül meg, de akár két jégverés esetén is behozhatja az árát. Magyarországon egyébként átlagosan 15 kilogramm az éves almafogyasztás. A derecskei gyümölcsösben 5000 tonna almát termelnek – ez a mennyiség elegendő lenne egy Debrecen nagyságú település ellátására.

 

- Az idén jó közepes termésre számítunk. Szerencsére minket a tavaszi fagykárok elkerültek, tehát nincs fagykárunk. És bár ez a nagy meleg most egy kicsit kritikus az almáknak, de szerencsére a jégvédő hálóknak a pozitív hatása, az árnyékolás most védi a termésünket, úgy hogy mindenféle tekintetben egy jó termésre számítunk – mondta el Szabó Imre, a Bold Agro Kft. ügyvezetője.

 

A betakarított gyümölcs nagy része hűtőházakba kerül, a termés legnagyobb részét a hazai piacon értékesítik.

 

 

Forrás: dehir.hu

Környezetvédelem

almaskert-halo.jpg

Végezzünk bármilyen tevékenységet, folyamatosan szem előtt tartjuk környezetünk igényeit, változásait. Munkánkat hatékonyan, felelősen végezzük. Garantálni igyekszünk a fenntartható termelési gyakorlatot, biztosítani a környezeti javak megőrzését. Elősegítjük a zöld fejlődést, amivel példát szeretnénk állítani más társaságok elé is.

Bővebben a környezettudatosságról >

Közösségi szerep

almavalogatas.jpg

A Bold Agro, mint Derecske egyik legnagyobb foglalkoztatója, átérzi a helyi közösségben betöltött szerepét. Munkavállalóinak állandó munkahelyet és jó munkakörnyezetet biztosít, valamint idénymunkával enyhít a település munkanélküliségi gondjain, lehetőség szerint helyi munkavállalók alkalmazásával.

Bővebben a közösségi szerepvállalásról >

Derecske Alma

derecskealma

A Derecske alma egy olyan márkát képvisel, mely ízvilágával és minőségével kimagaslik a többi közül. Egy környezet- és egészségtudatos almáról van szó, mellyel az a célunk, hogy valódi minőséget teremtsünk ezen a piacon.

Tudjon meg még többet a Derecske almáról >