AGROmashEXPO

A Budapesti Vsrkzpontban janurban megrendezett AgromashExpo az orszg s Kzp-Eurpa legjelentsebb vsra, ahol cgnk minden vben kpviselteti magt. A deleglt szakemberek a vetmagok, nvnyvd szerek, mtrgyk, krtev-mentestk standjainak knlata mellett kpet alkothatnak a legjabb agrrelektronikai, mrstechnikai s automatizlsi fejlesztsekrl is. A tanulmnyt clja olyan informcik gyjtse, melyek segtik az elmlt unis ciklushoz ktd eszkzbeszerzsek s beruhzsok mkdtetsnek optimalizlst, a gpek tudsnak maximlis kihasznlst.


A gpkezelk csoportja utazott a fvrosba szervezett keretek kztt. Krsnkre Trk Kroly, Ksa Imre s Orbn Csaba vlemnyezte a ltottakat. A msflezer hektr mvelsrt felels, tbb mint hsz ve a cgnl dolgoz szakemberek megllaptottk: tl sok jdonsgot nem hozott az expo, br a nvnytermesztsben hasznlatos eszkzk teljes vertikumt bemutatta. Kzelebbrl is szemgyre vettk a legjabb fejleszts vetgpet. Meglv kpeinkkel sszehasonltva j fejlesztsnek annyival tud tbbet a vetsellenrz rendszere, hogy a GPS vezrls a tbla vgnl meg is fordtja az egybknt mr nvezet traktort. A sajt gpparkot elg modernnek tartjk. Taln egy j gabonavetgp hinyzik, egy direkt trcss a palettrl, s dolgozni kell mg a hgtrgya kijuttatsnak technolgijn, tapasztalataik szerint a rendszer mg nem alkalmazkodik elg rugalmasan a derecskei adottsgokhoz.

 

Vlemnyk azonban az, hogy tesztels nlkl semmikppen nem rdemes gpet vsrolni. Mint minden killtson, azonos tuds gpet akr tzflt is megtekinthettek, a kiprblsra, mkds kzbeni tesztelsre, gy a kisebb-nagyobb klnbsgek feltrsra azonban nincs lehetsgk. Ezt tartjk az ilyen tpus expk legnagyobb hinyossgnak. A modern gppark knnyti a munkjukat, pontosan tudnak dolgozni, j teljestmnyeket rnek el, de ennek ra van. Az alkatrszek, a kiegszt felszerelsek nagyon drgk s rzkenyek, a rgebbi llomnyhoz kpest lettartamuk rvidebb, nagyobb a karbantartsi ignyk. A mindennapi munka sorn a legnagyobb kihvs szmukra az zemkpes llapot megtartsa jelenti, nemcsak a sajt terletek mvelsekor, hanem a vllalt brmunkk teljestse idejn is.

 

Egy-egy szakmai t azonban nemcsak a jv tjt jelli ki, hanem mindig alkalmat teremt a ktetlen egyttltre, egyms jobb megismersre. Az egybknt a munkahelyen kvl, civilben is sszetart nvnytermesztsi csapat idn az almskertiekkel egytt utazott az expra. Kihasznltak minden lehetsget nemcsak szakmai tapasztalatcserre, hanem az egymssal s az j kollgkkal val ismerkedsre is, hiszen a napi munkavgzs sorn ktetlen beszlgetsre kevs a lehetsg.


Krnyezetvdelem

almaskert-halo.jpg

Vgezznk brmilyen tevkenysget, folyamatosan szem eltt tartjuk krnyezetnk ignyeit, vltozsait. Munknkat hatkonyan, felelsen vgezzk. Garantlni igyeksznk a fenntarthat termelsi gyakorlatot, biztostani a krnyezeti javak megrzst. Elsegtjk a zld fejldst, amivel pldt szeretnnk lltani ms trsasgok el is.

Bvebben a krnyezettudatossgrl >

Kzssgi szerep

almavalogatas.jpg

A Bold Agro, mint Derecske egyik legnagyobb foglalkoztatja, trzi a helyi kzssgben betlttt szerept. Munkavllalinak lland munkahelyet s j munkakrnyezetet biztost, valamint idnymunkval enyht a telepls munkanlklisgi gondjain, lehetsg szerint helyi munkavllalk alkalmazsval.

Bvebben a kzssgi szerepvllalsrl >

Derecske Alma

derecskealma

A Derecske alma egy olyan mrkt kpvisel, mely zvilgval s minsgvel kimagaslik a tbbi kzl. Egy krnyezet- s egszsgtudatos almrl van sz, mellyel az a clunk, hogy valdi minsget teremtsnk ezen a piacon.

Tudjon meg mg tbbet a Derecske almrl >