Bömbi, Kamrás, Kopogós: a leghűségesebbek nevet is kapnak

Szociológusok is vizsgálják már: a mezőgazdasági szektorban a munkaerőhiány a képzett mezőgazdasági gépészekből, traktorosokból van. Cégünknél is van becsülete annak a „gépesített” nagy tapasztalatú csapatnak, mely a nyolcvan hektár gyümölcsös, az almás, meggyes műveléséért felel. Kíváncsiak voltunk, munkájukban mi a legnagyobb kihívás, hogyan telik egy-egy napjuk.Rögtön belecsöppentünk az őszi idénymunka közepébe. A műszaki csapat az alma betakarításán dolgozik Kövér László kertészeti ágazatvezető és Mészáros Zoltán csoportvezető irányításával. Szeptember elejétől egy hónapon át naponta százötven almaszedő munkájához biztosítják a kiszolgáló hátteret. Reggelente, hétkor tíz pótkocsis és tizennégy földi szerelvény indul az almásban, miközben nem állhat le a növényvédelem, a kaszálás, gyomirtás az ültetvény egész területén, nem beszélve a hűtőházban szükséges logisztikáról.

 

A tennivalók javát, a legigényesebb feladatokat alapvetően egy összeszokott, jól együttműködő nyolcfős csapat végzi, bár ilyenkor, dömping idején, évek óta besegítenek saját traktoraikkal tapasztalt alvállalkozók is, kiknek munkáját szintén támogatniuk kell.

 

Mészáros Zoltán indítja a szerelvényeket, koordinálja a traktorosokat. Rutinszerűen gondoskodik a lemerült akkumulátor feltöltéséről, egy defektes kerék cseréjéről, közben osztja a vignettákat, pipálja a jelenléti ívet, tartja a reggeli tájékoztatót. Az utolsó szerelvény elhaladása után tudunk csak beszélgetni, ekkor szakít egy kis időt arra, hogy bemutassa a csapatot:

Erdelics István húsz éve dolgozik nálunk, ő a csapat „műszakisa”, hozzá fordul mindenki a műszaki problémákkal. Szöllősi Csaba tíz éve tagja a csapatnak, a lakatos munka a specialitása. Simon Zoltán a korelnök, nagy szakmai presztízzsel. Stresszes helyzetekben humorával, emberségével mindig átsegíti a társaságot a nehézségeken, ezenkívül speciális szakmai feladatokat old meg. Török Áron szintén tíz éve dolgozik a cégnél, ő a másik nagy szaktudású traktoros, rugalmasan alkalmazkodik a legnehezebb helyzetekhez is. A szintén nagy tapasztalatú, kiváló szakember Szabó Imre kis kitérő után visszatért a csapathoz, örömmel fogadták, így teljes a szakmai gárda, jobban viselhető a nem kis felelősség. Az évtizedes múlttal rendelkező szakembereket jól kiegészíti a két éve munkába állt Arany Attila, Thurzó Tibor, tavasz óta Balázs Lajos, kik más munkahelyen már szintén megfelelő szakmai gyakorlatot szereztek. A traktorosok alapvetően önálló munkát végeznek a gyümölcsösben: kaszálnak, gyomtalanítanak, gondoskodnak a növényvédelemről, a meggy, az alma betakarításáról. Önálló felelősséggel, de szorosan együttműködve, csapatmunkában dolgoznak, mert a nyolcvan hektár megműveléséért, a kiváló minőségű termés előállításáért közösen felelnek.– meséli a csoportvezető, miközben elintéz egy gyors telefont, mert Bömbi kiesett, pedig délutánra munkába kell állnia.

A reggeli eligazítás után láthatóan mindenki menne a dolgára, ezért egyedül Erdelics Pista vezető gépszerelőt, a gyümölcsöskert traktoros csapatának egyik kulcsemberét kérdezem. Elneveti magát, mikor Bömbi pótlásáról is érdeklődöm. Bömbi egy traktor. Éppen szerelőműhelyben gyógyul, és morgós hangjáról kapta a nevét. Mert a cégnél a jó és hűséges gépeknek nevük van, Kamrás a legrégebbi, de Kopogóson is szeret dolgozni a csapat.

 

Pista húsz éve dolgozik a cégnél, ez az első munkahelye. Gyermekkorában, a szomszéd gépszerelő mesternél szerette meg a szakmát, kitanulta, majd - az akkor még Kasz-Coop Kft. javítóműhelyéből - elsőként került a gyümölcsösbe. Sokáig egyedüliként végezte az akkor még tizenöt hektáros, frissen telepített almás művelését. A csapatnak ma is ő a vezető gépszerelője, irányítja a tíz traktor, a hét vegyszerező, a fűkaszák, műtrágyaszórók javítását, karbantartását. Véleménye szerint a kertművelésben a legnagyobb felelősség a vegyszerezés, ebben a mai napig részt vesz, bár szívéhez a gépjavítás áll a legközelebb.

 

S mi tartja a pályán, itt a cégnél? Szerinte kényszerből nem lehet dolgozni, nagyon kell szeretni a választott szakmát és fontos a jó csapat. Ők nagyon jól, összeszokottan végzik a munkájukat, becsülik egymást, a hangulat pedig nyitott és befogadó. Jók a munkakörülmények: elegendő a létszám, minden szükséges gépet, felszerelést megkapnak, korszerű eszközökkel dolgozhatnak. Persze az elvárások is szigorúak: a kiváló minőségű termés előállítása mellett a legjobb munkára az ösztönzi őket, hogy a gyümölcsöskert mintakert: látogatókat, iskoláscsoportokat fogad, fontos számukra, hogy mindig rendben legyen.

 

Pista úgy látja, a cégtulajdonosok és a vezetők a jó fizetésen túl biztonságot nyújtó szakmai és emberi kapcsolatot ápolnak a dolgozókkal. Támaszkodnak szakmai tudásukra, döntéshozatal előtt kikérik véleményüket. Két évtizedes tapasztalata van a cégnél. Megfigyelte, csak azok tudnak beilleszkedni közéjük, akik precízek, szívvel-lélekkel dolgoznak, becsülik a munkát és a munkatársakat.

 

ujult_erovel_hir.jpg

Környezetvédelem

almaskert-halo.jpg

Végezzünk bármilyen tevékenységet, folyamatosan szem előtt tartjuk környezetünk igényeit, változásait. Munkánkat hatékonyan, felelősen végezzük. Garantálni igyekszünk a fenntartható termelési gyakorlatot, biztosítani a környezeti javak megőrzését. Elősegítjük a zöld fejlődést, amivel példát szeretnénk állítani más társaságok elé is.

Bővebben a környezettudatosságról >

Közösségi szerep

almavalogatas.jpg

A Bold Agro, mint Derecske egyik legnagyobb foglalkoztatója, átérzi a helyi közösségben betöltött szerepét. Munkavállalóinak állandó munkahelyet és jó munkakörnyezetet biztosít, valamint idénymunkával enyhít a település munkanélküliségi gondjain, lehetőség szerint helyi munkavállalók alkalmazásával.

Bővebben a közösségi szerepvállalásról >

Derecske Alma

derecskealma

A Derecske alma egy olyan márkát képvisel, mely ízvilágával és minőségével kimagaslik a többi közül. Egy környezet- és egészségtudatos almáról van szó, mellyel az a célunk, hogy valódi minőséget teremtsünk ezen a piacon.

Tudjon meg még többet a Derecske almáról >