EUROTIER - HANNOVER

A ktvente megrendezett vsr az llattenyszts s a hozz kapcsold ipargak egyik legnagyobb eurpai esemnye, „kapu a globlis piacra”. A Bold Agro szmra is fontos tjkozdsi pont, rendszeres ltogati a nemzetkzi rendezvnynek. Ebben az vben dr. Szab Viktor gyvezett s Nagy Sndor sertstenysztsi gazatvezett kt munkatrsuk, Takcs Attila s Krinizs Pter ksrte el Hannoverbe.-A hannoveri vsrltogats cges hagyomnny vlt, minden msodik vben kiutazunk. A rendezvny teljes keresztmetszett nyjtja az llattenyszts technolgiai fejldsnek, s lehetsget ad a technolgit s takarmnyt szllt legfontosabb partnereinkkel val tallkozra is. Szakmai feltltds, tleteket mertnk, sszegyjtjk az llattenyszts jvjt meghatroz jdonsgokat, melyeket aztn itthon alaposan kirtkelnk, st megvalstunk - fogalmazza meg az utazs cljt Nagy Sndor gazatvezet.

 

-Pldul?

 

-Kt ve Hannoverben lttunk elszr automata malacetet-rendszereket. Ksrletknt kt tpus, a CUP System s Nutrix egy-egy egysgt vsroltuk meg. Hamarosan dntnk, melyiket ptjk ki teljes kren.

 

-Mi volt az idei vsr tanulsga?

 

-j ipari forradalom zajlik, a mezgazdasgban mindenkppen. Az nvezet traktorok mr tudjk, amivel a szemlyautknl most ksrleteznek. Az informcitechnolgiai megoldsok, a robotika az llattenysztsben egyre jelentsebb szerepet kap. Lttunk pldul egy olyan kszlket, mely akkora, mint egy okostelefon, s a diszn tmegnek mrsre szolgl. Tavasszal dobjk piacra, mr alig vrom. Jelentsen leegyszersti majd a most mg mechanikus eszkzkkel vgzett mindennapos munkafolyamatot.


-Hov tart a sertstenyszts?

 

-Az egyik elads a npeseds s lelmiszerellts jvbeni tendenciit vizionlta. A jv a csirke- s sertshs, mert tenysztsk hagyja a legkisebb kolgiai lbnyomot. gy gondoljuk, a folyamatok a koncentrlds, az egyre nagyobb telepeken, egyre koncentrltabb llomny kialakulsa fel hatnak, ahol okos megoldsok, szenzorok, szmtgpes vezrls s a robotika tmogatja a hatkonysgot s a minsgi hs ellltst. Ennek egyik kvetkezmnye, hogy az agrriumban egyre kpzettebb, felkszltebb munkaerre van szksg. Teht kevs ember, nagy llomnyokat hatkonyan tud elltni a jvben mg inkbb.


- Mit valst meg ezekbl a Bold Agro?

 

- Rvidebb tvon, azaz hrom-t vben gondolkodva, a mostani llomnyt megduplzsnak kidolgozsa van folyamatban. A vllalatvezets clja, hogy 2200-rl krlbell 4400-ra njn a kocaltszm. Mr megkezdtk a munkt, folyamatban van az engedlyeztets, az infrastrukturlis s technolgiai elkszts. Hosszabb tvon tovbbi nvekeds vrhat, melynek mrtkt mg nem ltjuk, de a feltteleit megteremtjk. A cgvezets krlbell tz v tvlatban tervezte meg a fejlesztseket.


-A bvts munkaer-szksgletet is teremt.

 

-Mindenkppen. Arra szmtunk, hogy megtalljuk a neknk fontos, fiatalos lendlet, egszsges becsvggyal rendelkez kollgkat, hiszen a legjabb technolgiai ismeretek mellett, korszer krlmnyeket, stabil, kiszmthat letplyt nyjt a cg. Szakrtk, kpzsek, trningek biztostjk az lland szakmai fejldst, egyes feladatok pedig nll munkavgzst, komoly felelssgvllalst is feltteleznek.


-A szakkilltsra tovbbi kt munkatrsuk is elksrte nket. Ez is hagyomny?

 

-Minden alkalommal ms-ms munkatrsak kapjk a kiutazs lehetsgt. Most, a bvts miatt, a vlaszts Takcs Attilra, a takarmnykever csapat vezetjre s Krinizs Pterre, az egyik fiaztatnk vezetjre esett. Fontos volt, hogy els kzbl szerezzenek tapasztalatot az jdonsgokrl, mert a dntshozatal eltt szmtunk szakmaisgukra. Egy ilyen lehetsg mindennyjunknak jabb motivci, mert a minsgi sertshs a genetikn tl leginkbb a takarmny sszetteln, kivlsgn s a gondozson mlik. Megkrtk Takcs Attilt is, a takarmnykever vezetjt, ossza meg, milyen benyomsokkal, tapasztalatokkal lett gazdagabb a ngy nap sorn:

 

-Tmny informciradat zdult rnk, nem annyira az jdonsg, inkbb a mennyisg miatt. Mg ma is tart a feldolgozsa. Nagyon jl reztk magunkat, sokat beszlgettnk, nzeldtnk. Engem klnsen a takarmny-alapanyagok feldolgozsa s szlltsa rdekelt, de lttuk a nlunk is alkalmazott tenysztsi technolgia tovbbi fejlesztsi lehetsgeit. A slymrs, az netets legjabb automatizlst, mely elssorban az jszakai mszakban dolgozk munkjt knnyten.

 

rlk, hogy most n is utazhattam, ezeknl a kikldetseknl egyfajta rotci rvnyesl a cgnl. Ilyen nagy killtson mg nem voltam, de beszlgettnk arrl, hogy mindnyjunknak, akik jrtak mr kinn, risi lmny volt s persze nagy lehetsg. Hat a szemlletnkre, a motivcinkra, kinyitja a vilgot szmunkra, s persze kzelebb is hoz egymshoz.

 

Krinizs Pternek elszr volt alkalma a cg kpviseletben utazni:

 

- Nagyon jl reztem magam, rltem, hogy rm esett a vlaszts. Felszabadult lgkrben, sokat beszlgettnk, nemcsak munkrl. Magnemberknt is kzelebb kerltnk egymshoz, eddig jellemzen inkbb munkakapcsolat volt kzttnk. Irdatlan mennyisg volt az informci. A fiaztat vezetjeknt a robot sterimobot talltam a leghasznosabbnak, mely automatizlt mdon takartja a helyisgeket. Ahol mkdik, ott heti tlagban napi kt rval tbb id maradhat a fials felgyeletre, s jelents fizikai munktl kmli meg a munkatrsakat.

 

Lttunk kocaliftet, olyan szerkezetet, mely megemeli a koct, hogy ne tudjon rfekdni a malacokra, kamers rendszereket, melyek slymrshez hasznlhatk. A fejlesztsek tervezsnl fontos lesz mindaz, amit a vsron tapasztaltunk, remljk, hamarosan alkalmazhatjuk a szmunkra leghasznosabb technolgiai jtsokat.


Krnyezetvdelem

almaskert-halo.jpg

Vgezznk brmilyen tevkenysget, folyamatosan szem eltt tartjuk krnyezetnk ignyeit, vltozsait. Munknkat hatkonyan, felelsen vgezzk. Garantlni igyeksznk a fenntarthat termelsi gyakorlatot, biztostani a krnyezeti javak megrzst. Elsegtjk a zld fejldst, amivel pldt szeretnnk lltani ms trsasgok el is.

Bvebben a krnyezettudatossgrl >

Kzssgi szerep

almavalogatas.jpg

A Bold Agro, mint Derecske egyik legnagyobb foglalkoztatja, trzi a helyi kzssgben betlttt szerept. Munkavllalinak lland munkahelyet s j munkakrnyezetet biztost, valamint idnymunkval enyht a telepls munkanlklisgi gondjain, lehetsg szerint helyi munkavllalk alkalmazsval.

Bvebben a kzssgi szerepvllalsrl >

Derecske Alma

derecskealma

A Derecske alma egy olyan mrkt kpvisel, mely zvilgval s minsgvel kimagaslik a tbbi kzl. Egy krnyezet- s egszsgtudatos almrl van sz, mellyel az a clunk, hogy valdi minsget teremtsnk ezen a piacon.

Tudjon meg mg tbbet a Derecske almrl >