EUROTIER - HANNOVER

A kétévente megrendezett vásár az állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó iparágak egyik legnagyobb európai eseménye, „kapu a globális piacra”. A Bold Agro számára is fontos tájékozódási pont, rendszeres látogatói a nemzetközi rendezvénynek. Ebben az évben dr. Szabó Viktor ügyvezetőt és Nagy Sándor sertéstenyésztési ágazatvezetőt két munkatársuk, Takács Attila és Krinizs Péter kísérte el Hannoverbe.-A hannoveri vásárlátogatás céges hagyománnyá vált, minden második évben kiutazunk. A rendezvény teljes keresztmetszetét nyújtja az állattenyésztés technológiai fejlődésének, és lehetőséget ad a technológiát és takarmányt szállító legfontosabb partnereinkkel való találkozóra is. Szakmai feltöltődés, ötleteket merítünk, összegyűjtjük az állattenyésztés jövőjét meghatározó újdonságokat, melyeket aztán itthon alaposan kiértékelünk, sőt megvalósítunk - fogalmazza meg az utazás célját Nagy Sándor ágazatvezető.

 

-Például?

 

-Két éve Hannoverben láttunk először automata malacetető-rendszereket. Kísérletként két típus, a CUP System és Nutrix egy-egy egységét vásároltuk meg. Hamarosan döntünk, melyiket építjük ki teljes körűen.

 

-Mi volt az idei vásár tanulsága?

 

-Új ipari forradalom zajlik, a mezőgazdaságban mindenképpen. Az önvezető traktorok már tudják, amivel a személyautóknál most kísérleteznek. Az információtechnológiai megoldások, a robotika az állattenyésztésben egyre jelentősebb szerepet kap. Láttunk például egy olyan készüléket, mely akkora, mint egy okostelefon, és a disznó tömegének mérésére szolgál. Tavasszal dobják piacra, már alig várom. Jelentősen leegyszerűsíti majd a most még mechanikus eszközökkel végzett mindennapos munkafolyamatot.


-Hová tart a sertéstenyésztés?

 

-Az egyik előadás a népesedés és élelmiszerellátás jövőbeni tendenciáit vizionálta. A jövő a csirke- és sertéshúsé, mert tenyésztésük hagyja a legkisebb ökológiai lábnyomot. Úgy gondoljuk, a folyamatok a koncentrálódás, az egyre nagyobb telepeken, egyre koncentráltabb állomány kialakulása felé hatnak, ahol okos megoldások, szenzorok, számítógépes vezérlés és a robotika támogatja a hatékonyságot és a minőségi hús előállítását. Ennek egyik következménye, hogy az agráriumban egyre képzettebb, felkészültebb munkaerőre van szükség. Tehát kevés ember, nagy állományokat hatékonyan tud ellátni a jövőben még inkább.


- Mit valósít meg ezekből a Bold Agro?

 

- Rövidebb távon, azaz három-öt évben gondolkodva, a mostani állományt megduplázásának kidolgozása van folyamatban. A vállalatvezetés célja, hogy 2200-ról körülbelül 4400-ra nőjön a kocalétszám. Már megkezdtük a munkát, folyamatban van az engedélyeztetés, az infrastrukturális és technológiai előkészítés. Hosszabb távon további növekedés várható, melynek mértékét még nem látjuk, de a feltételeit megteremtjük. A cégvezetés körülbelül tíz év távlatában tervezte meg a fejlesztéseket.


-A bővítés munkaerő-szükségletet is teremt.

 

-Mindenképpen. Arra számítunk, hogy megtaláljuk a nekünk fontos, fiatalos lendületű, egészséges becsvággyal rendelkező kollégákat, hiszen a legújabb technológiai ismeretek mellett, korszerű körülményeket, stabil, kiszámítható életpályát nyújt a cég. Szakértők, képzések, tréningek biztosítják az állandó szakmai fejlődést, egyes feladatok pedig önálló munkavégzést, komoly felelősségvállalást is feltételeznek.


-A szakkiállításra további két munkatársuk is elkísérte önöket. Ez is hagyomány?

 

-Minden alkalommal más-más munkatársak kapják a kiutazás lehetőségét. Most, a bővítés miatt, a választás Takács Attilára, a takarmánykeverő csapat vezetőjére és Krinizs Péterre, az egyik fiaztatónk vezetőjére esett. Fontos volt, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot az újdonságokról, mert a döntéshozatal előtt számítunk szakmaiságukra. Egy ilyen lehetőség mindennyájunknak újabb motiváció, mert a minőségi sertéshús a genetikán túl leginkább a takarmány összetételén, kiválóságán és a gondozáson múlik. Megkértük Takács Attilát is, a takarmánykeverő vezetőjét, ossza meg, milyen benyomásokkal, tapasztalatokkal lett gazdagabb a négy nap során:

 

-Tömény információáradat zúdult ránk, nem annyira az újdonság, inkább a mennyiség miatt. Még ma is tart a feldolgozása. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat beszélgettünk, nézelődtünk. Engem különösen a takarmány-alapanyagok feldolgozása és szállítása érdekelt, de láttuk a nálunk is alkalmazott tenyésztési technológia további fejlesztési lehetőségeit. A súlymérés, az önetetés legújabb automatizálását, mely elsősorban az éjszakai műszakban dolgozók munkáját könnyítené.

 

Örülök, hogy most én is utazhattam, ezeknél a kiküldetéseknél egyfajta rotáció érvényesül a cégnél. Ilyen nagy kiállításon még nem voltam, de beszélgettünk arról, hogy mindnyájunknak, akik jártak már kinn, óriási élmény volt és persze nagy lehetőség. Hat a szemléletünkre, a motivációnkra, kinyitja a világot számunkra, és persze közelebb is hoz egymáshoz.

 

Krinizs Péternek először volt alkalma a cég képviseletében utazni:

 

- Nagyon jól éreztem magam, örültem, hogy rám esett a választás. Felszabadult légkörben, sokat beszélgettünk, nemcsak munkáról. Magánemberként is közelebb kerültünk egymáshoz, eddig jellemzően inkább munkakapcsolat volt közöttünk. Irdatlan mennyiségű volt az információ. A fiaztató vezetőjeként a robot sterimobot találtam a leghasznosabbnak, mely automatizált módon takarítja a helyiségeket. Ahol működik, ott heti átlagban napi két órával több idő maradhat a fialás felügyeletére, s jelentős fizikai munkától kíméli meg a munkatársakat.

 

Láttunk kocaliftet, olyan szerkezetet, mely megemeli a kocát, hogy ne tudjon ráfeküdni a malacokra, kamerás rendszereket, melyek súlyméréshez használhatók. A fejlesztések tervezésénél fontos lesz mindaz, amit a vásáron tapasztaltunk, reméljük, hamarosan alkalmazhatjuk a számunkra leghasznosabb technológiai újításokat.


Környezetvédelem

almaskert-halo.jpg

Végezzünk bármilyen tevékenységet, folyamatosan szem előtt tartjuk környezetünk igényeit, változásait. Munkánkat hatékonyan, felelősen végezzük. Garantálni igyekszünk a fenntartható termelési gyakorlatot, biztosítani a környezeti javak megőrzését. Elősegítjük a zöld fejlődést, amivel példát szeretnénk állítani más társaságok elé is.

Bővebben a környezettudatosságról >

Közösségi szerep

almavalogatas.jpg

A Bold Agro, mint Derecske egyik legnagyobb foglalkoztatója, átérzi a helyi közösségben betöltött szerepét. Munkavállalóinak állandó munkahelyet és jó munkakörnyezetet biztosít, valamint idénymunkával enyhít a település munkanélküliségi gondjain, lehetőség szerint helyi munkavállalók alkalmazásával.

Bővebben a közösségi szerepvállalásról >

Derecske Alma

derecskealma

A Derecske alma egy olyan márkát képvisel, mely ízvilágával és minőségével kimagaslik a többi közül. Egy környezet- és egészségtudatos almáról van szó, mellyel az a célunk, hogy valódi minőséget teremtsünk ezen a piacon.

Tudjon meg még többet a Derecske almáról >