Gyümölcsöskert a városban

A Madarak és Fák Napja alkalmából a Derecskei Gyümölcsös szemléletformáló kiállítást és ehhez tartozó programokat szervez Debrecenben.

A kiállítás illetve a programok Debrecenben az Egyetem téren május 9-én, 14 és 18 óra között lesznek. A Debreceni Egyetem és a Magyar Madártani Egyesület szakmai támogatásával elsősorban gyerekeknek szóló játékok, kreatív karton műhely és bemutató várja a látogatókat. A rendezvény központi eleme az Egyetem térre varázsolt karton gyümölcsös kert, amelyben különböző állomásokon kalandozva tudhatnak meg többet a gyerekek a madarak és fák életéről, fontosságáról.

Rendezvényünk célja, hogy a környezeti nevelés egy különleges irányzatát népszerűsítse, ahol a gyerekek saját élményeken keresztül, interaktív játékok segítségével tapasztalják meg, mi minden történik egy gyümölcsös kertben. A Debreceni Egyetemmel, valamint a Magyar Madártani Egyesület regionális szervezetével, illetve további szakértőkkel együttműködve a gyerekek játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a kertben élő állatokat és lakóhelyüket, a gyümölcsöst. Ezt a gyümölcsöst egy korábbi eseményen, családok által kartondobozokból készített gyümölcsfákból és más kreatív építményekből alkotjuk meg, és a helyszínen további alkotásokkal folyamatosan bővítjük.

A Madarak és Fák napját több mint 100 éve ünneplik világszerte, amely mozgalomhoz idén a Derecskei Gyümölcsös is kapcsolódik. Fontosnak tartjuk a fiatalok természetvédelem iránti érdeklődésének felkeltését, a fenntartható gazdálkodás alapelveinek átadását, a környezetünkben élő élőlények megismertetését. Hiszünk abban, hogy az óvodás-, iskoláskorban elkezdett szemléletformálás, a fenntartható fejlődés lehetőségeinek bemutatása hosszú távon számos pozitív hatást eredményez élőhelyünkre.

A kiállítás látogatása és a programokon való részvétel díjmentes.

Dátum: 2014. május 9., 14-18 óra között
Helyszín: Debrecen, Egyetem tér

A rendezvény programjáról a www.derecskeigyumolcsos.hu oldalon további részletek találhatóak.

Kapcsolattartó:
Séra-Szabó Veronika, Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges , +36 30 689 1556


HÁTTÉR:

A több mint 20 éve családi vállalkozásként működő Derecskei Gyümölcsösben ma már 110 hektáron, felelős kertművelés szellemében zajlik az almatermesztés. „Családi vállalkozásként a gyümölcsöst több generációra magunk előtt látjuk, így fontos számunkra a kert hosszú távú fenntarthatósága. Ennek jegyében többek között külön figyelmet fordítunk a takarékos erőforrás felhasználásra és környezetkímélő művelési eljárások alkalmazására. Ugyanakkor szeretnénk, ha nem csak a kerten belül terjedne ez a szemlélet, de egy élmény alapú agrár-környezeti nevelési program keretében a gyerekek számára is vonzóvá válna a fenntarthatóság gondolata.” – jellemzi Szabó Imre, a Derecskei Gyümölcsös alapítója a programot.

A Derecskei Gyümölcsös részt vesz az Iskola Gyümölcs programban is, nem csak egészséges almát és almalevet juttat el több száz iskolába, de környezeti nevelési foglalkozásokat is tartanak. Az egészséges táplálkozás mellett a felelős kertműveléshez, fenntarthatósághoz kapcsolódó témákat dolgoznak fel a diákokkal.


A Derecskei Gyümölcsös:

A Derecskei Gyümölcsös üzemeltetője a Bold Agro Kft., akinek küldetése, hogy kiváló minőségű mezőgazdasági terményeket állítson elő hatékony és felelős termelés megvalósításával, ezzel hozzájárulva a fenntartható mezőgazdaság megvalósításához Magyarországon.
Cégünk legfontosabb értékei a kiváló minőségű termékek és a felelős magatartás, ehhez igazítjuk minden tevékenységünket. Működésünk során energia, víz és talajterhelés tekintetében is szempont a környezeti terhelés minimalizálása. Közösségi szerepet munkavállalóikon és helyi programokba való becsatlakozáson keresztül rendszeresen vállalunk.

www.derecskeigyumolcsos.hu

karton1.jpeg

Környezetvédelem

almaskert-halo.jpg

Végezzünk bármilyen tevékenységet, folyamatosan szem előtt tartjuk környezetünk igényeit, változásait. Munkánkat hatékonyan, felelősen végezzük. Garantálni igyekszünk a fenntartható termelési gyakorlatot, biztosítani a környezeti javak megőrzését. Elősegítjük a zöld fejlődést, amivel példát szeretnénk állítani más társaságok elé is.

Bővebben a környezettudatosságról >

Közösségi szerep

almavalogatas.jpg

A Bold Agro, mint Derecske egyik legnagyobb foglalkoztatója, átérzi a helyi közösségben betöltött szerepét. Munkavállalóinak állandó munkahelyet és jó munkakörnyezetet biztosít, valamint idénymunkával enyhít a település munkanélküliségi gondjain, lehetőség szerint helyi munkavállalók alkalmazásával.

Bővebben a közösségi szerepvállalásról >

Derecske Alma

derecskealma

A Derecske alma egy olyan márkát képvisel, mely ízvilágával és minőségével kimagaslik a többi közül. Egy környezet- és egészségtudatos almáról van szó, mellyel az a célunk, hogy valódi minőséget teremtsünk ezen a piacon.

Tudjon meg még többet a Derecske almáról >