Kertpedagógia a Derecskei Gyümölcsösben

A Derecskei Gyümölcsösben Magyarországon egyedülálló, saját fejlesztésű oktatási-nevelési programot kínálunk.Tisztelt  óvodai és általános iskolai 1-6. osztályaiban tanító pedagógusok! 

A szakembereink által vezetett kertpedagógiai foglalkozások szorosan kapcsolódnak az óvodai nevelési programokhoz és az iskolai tananyag fejezeteihez, de azoknál jóval többet nyújtanak! Hogy miben?

Több mint tankönyv!

Kertpedagógiai programunk a Derecskei Gyümölcsös természetes élővilágában, a szabad levegőn zajlik, ismeretszerzés és tapasztalás egyben, amely minden érzékszervet megmozgatva, cselekvő és játékos megismerésre építve nyújt felejthetetlen élményt minden résztvevő számára. A kertpedagógia előnye, hogy a gyerekek nem képeskönyvből vagy tankönyvből, hanem eredeti természeti környezetben, saját élőhelyükön ismerhetik meg kedvenc gyümölcseiket, emellett megfigyelhetik a gyümölcsöskertben együtt élő hasznos és haszontalan növényeket és állatokat, így rendszerben, összefüggéseiben fedezhetik fel az őket körülvevő természetet. A foglalkozások középpontjában a kert finom gyümölcseinek: az alma, a meggy, a szamóca tulajdonságainak és a kert kedves állatainak: a cinke, a gólya, a sün, a méh és a nyuszi életmódjának megismerése áll. A kertpedagógia előnye, hogy a gyerekek az érdeklődésükhöz közel álló témákon keresztül, szinte észrevétlenül ismerik meg az olyan bonyolult fogalmakat és folyamatokat, mint felelős kertművelés, egészséges élelmiszer, ökológiai szemlélet, stb. − mindazt, ami a jövő gyümölcsösében alapvető érték lesz, és ami a Derecskei Gyümölcsösben már ma is megtalálható.

Van kérdés?

Hogyan telik egy nap a gyümölcsös kertben? Mit csinál a kertgazda? Melyik gyümölcs mikor érik? Hányféle alma terem a fákon? Milyen hasznot hajtanak a cinkék és a méhek? Mire jó a jégháló? Hány alma fér el egy konténerben? Hogyan készül a gyümölcslé?
A foglalkozásokon a gyerekek és a pedagógusok valamennyi kérdésére választ adunk!

Tudomány? Természetesen!

A kertpedagógiai foglalkozásokon − korosztályonként differenciáltan − többek között a következő fogalmakat ismertetjük meg és mélyítjük el: kert, kertgazda, víz, szél, pára, napsütés, kontinentális éghajlat, meteorológia, hőmérséklet, hőingadozás, csapadékeloszlás, csepegtető öntözés, fotoszintézis, növényvédelem, mikroklíma, kártevő és kórokozó, környezetkímélő szer, talaj, gyep, jégvédő háló, jégvédő ágyú, betakarítás, környezetismeret, környezettudatosság, méhek és cinkék aktivitása, madárodú, felelős kertművelés, fenntarthatóság, egészséges élelmiszer, természetes vitamin, ökológiai lábnyom, feldolgozás, hűtőház, gyümölcs és gyümölcslé.Gyakorlati tudnivalók

A foglalkozások az ismeretanyagot az adott korosztály életkori sajátosságai szerint dolgozzák fel, ezért a "kiskertész programra" az óvodásokat és az 1-2. osztályosokat, a "kertkutató programra" a 3-6. osztályosokat várjuk!

A kertpedagógiai foglalkozások időtartama 1,5 óra, amely előzetes időpont egyeztetés után naponta a következő kezdésekkel vehető igénybe: 9.00, 11.00, 13.00, 14.30.

A foglalkozások részvételi díja a gyerekeknek 200 Ft/fő, amelyet az idénynek és a termésnek megfelelő kóstoló formájában vissza is adunk. A pedagógusok és a kísérők számára a részvétel ingyenes.

A programra 20-50 fős csoportok jelentkezését várjuk 2014. szeptember 15-étől!

A programra jelentkezni a www.derecskeigyumolcsos.hu honlapon keresztül lehet.


gyerekek_a_termszetben.png

Környezetvédelem

almaskert-halo.jpg

Végezzünk bármilyen tevékenységet, folyamatosan szem előtt tartjuk környezetünk igényeit, változásait. Munkánkat hatékonyan, felelősen végezzük. Garantálni igyekszünk a fenntartható termelési gyakorlatot, biztosítani a környezeti javak megőrzését. Elősegítjük a zöld fejlődést, amivel példát szeretnénk állítani más társaságok elé is.

Bővebben a környezettudatosságról >

Közösségi szerep

almavalogatas.jpg

A Bold Agro, mint Derecske egyik legnagyobb foglalkoztatója, átérzi a helyi közösségben betöltött szerepét. Munkavállalóinak állandó munkahelyet és jó munkakörnyezetet biztosít, valamint idénymunkával enyhít a település munkanélküliségi gondjain, lehetőség szerint helyi munkavállalók alkalmazásával.

Bővebben a közösségi szerepvállalásról >

Derecske Alma

derecskealma

A Derecske alma egy olyan márkát képvisel, mely ízvilágával és minőségével kimagaslik a többi közül. Egy környezet- és egészségtudatos almáról van szó, mellyel az a célunk, hogy valódi minőséget teremtsünk ezen a piacon.

Tudjon meg még többet a Derecske almáról >